Raw Vegan Carrot Cake Balls - Swiss Style


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As a Swiss, I love carrot cake: You find it at every family meetup or cake bazaar and I think every child had it as a birthday cake at least once.

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Since living in a two people household, a whole cake is a lot to eat. To still satisfy my cravings of this "Rüebli Torte" (that's how carrot cake's called in Swiss German), I created this recipe. They're the perfect snack: Healthy and filling. And they're raw, vegan, glutenfree and refined sugar free!

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These little cakes are super easy to make, take only a few minutes to prepare and you can also make them without using a blender!

CARROT CAKE BALLS

Ingredients (makes about 6-8 balls)

Dough
1/2 cup grated carrots (3-4 medium size carrots)
8 medjool dates (use date syrup if you don't have a blender, 1 tsp per date)
2 tbsp coconut oil
1 cup ground almonds
1/2 cup almond flour or coconut flour
1 tbsp almond butter

Glaze optional
2 tbsp coconut oil
2 tbsp coconut puree
a few drops fresh lemon juice

Preparation

1. Grate the carrots and press out as much juice as possible using a nut milk bag, towel or your hands. Keep the juice for your smoothies or mix it with orange juice :)

2. Put the dates, ground almonds, flour and coconut oil into a blender. Mix until it gets a dough like consistency. Add more dates and coconut oil if it's too dry.

3. Put the dough into bowl and add the rest of the ingredients: Almond butter and carrots. Combine until you get a dough to roll the balls.

4. Put them into your fridge and they're ready to eat!

Optional glaze:
5. Put the oil and puree into a small bowl. Give it a quick stir.
6. Add the lemon juice drop by drop, it gets thicker with every drop.
7. Top the balls and put them back into the fridge, they're ready to eat in 30 minutes.

Enjoy!

GERMAN:
KAROTTEN-KUCHEN KUGELN

Zutaten (ergibt ca. 6-8 Kugeln)

Teig
1/2 Tasse geriebene Karotten (3-4 mittelgrosse Karotten)
8 Medjool Datteln (wenn du keinen Mixer hast kannst du auch Dattelsirup verwenden, 1 TL pro Dattel)
2 EL Kokosnussöl
1 Tasse geriebene Mandeln
1/2 Tasse Mandel oder Kokosnuss Mehl
1 EL Mandelmus

Glasur optional
2 EL Kokosnussöl
2 EL Kokosmus
ein paar Tropfen frischgepresste Zitrone

Zubereitung

1. Reibe die Karotten und presse soviel Saft wie möglich aus. Dafür nimmst du am Besten einen Nussmilch-Beutel, ein Küchentuch oder deine Hände. Behalte den Saft unbedingt für deine Smoothies oder mische ihn mit etwas Orangensaft, das ist super lecker :)

2. Gib die Datteln, geriebenen Mandeln, Mehl und Kokosöl in deinen Mixer oder Küchenmaschine. Mixe alles bis eine Teigähnliche Masse entsteht. Füge mehr Datteln und Öl hinzu falls der Teig zu trocken ist.

3. Gib den Teig in eine Schüssel und füge die restlichen Zutaten hinzu: Mandelmus und Karotten. Durchmische alles bis du einen gut rollbaren Teig erhältst und forme die Kugeln.

4. Pack die Kugeln für eine Weile in den Kühlschrank und schon sind sie fertig!

Optionale Glasur:
5. Gib das Kokosöl und Kokosmus in eine kleine Schüssel und rühr es kurz um.
6. Gib den Zitronensaft unter ständigem rühren tröpfchenweise hinzu. Bei jedem Tropfen wird die Masse dickflüssiger.
7. Überziehe die Kugeln und lasse sie nochmals etwas 30min im Kühlschrank ruhen.

Guten Appetit!



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